De gevolgen van oorlog in Syrië

Toen het afgelopen weekend een Israëlische straal neerstortte nadat hij over Syrië was neergeschoten, betekende dit een ernstige escalatie van de Syrische burgeroorlog. De oorlog in Syrië omvat ten minste drie andere internationale conflicten, die stuk voor stuk oplaaien. Alleen al in de afgelopen weken is Turkije in botsing gekomen met Syrische Koerden en dreigde een V. S. -V.gecontroleerde stad in Syrië; een Israëlisch gevechtsvliegtuig dat deel uitmaakte van een reactie op een invasie op Israëlisch grondgebied door een Iraanse drone die vanuit Syrië werd gelanceerd, nam Syrisch luchtafweergeschoten, dwong zijn twee piloten om uit te werpen en te parachuteren op Israëlisch grondgebied; en Amerikaanse strijdkrachten verwierpen een aanval door Russische strijders, waarbij een onbekend aantal van hen werd gedood.

Individueel genomen, heeft elk van de botsingen het potentieel om in iets gevaarlijker te worden. Samen suggereren ze de redenen waarom Syrië zelfs na de nederlaag van ISIS niet kan hopen op stabiliteit om snel terug te keren en waarom het volgende hoofdstuk nog erger zou kunnen zijn. De problemen waren er al: Koerdish-Turkse-Amerikaanse spanningen; spanningen tussen Iran en Syrië,”vertelde Ryan Crocker, een voormalige ambassadeur van de VS in Syrië, mij. Maar…. we hebben een niveau bereikt dat nog niet eerder bereikt is, en het komt allemaal in één keer “.

Oorlogsconflicten profiteren niemand

De recente flare-ups zijn plotseling komen opdagen, maar de omstandigheden voor hen werden kort nadat protesten tegen het Assad-regime in Syrië waren losgebarsten in een volledige burgeroorlog zo’ n zeven jaar geleden. Het conflict werd snel in andere landen opgezogen. Iran is in 2011 tot het conflict toegetreden om het regime van Assad te helpen ondersteunen nu het land steeds meer te maken kreeg met protesten op nationaal niveau. Hezbollah, de Libanese militie die optreedt als een Iraanse gevolmachtigde, sloot zich kort daarna aan, op een moment dat het regime dreigde te vallen en Assad hielp de rebellen af te houden, waarvan een deel Amerikaanse steun ontvingen. De Verenigde Staten zijn in 2014 begonnen met het bombarderen van ISIS en Al Qaida in Syrië. Toen Assad in 2015 weer in gevaar leek te zijn, kwam de Russische president Vladimir Poetin in zijn naam tussenbeide.

Poetin’s belangrijkste operationele doelstelling in Syrië is het stabiliseren en ondersteunen van het Assad-regime, met inbegrip van de terugkeer van voormalige rebellen of ISIS-gebied onder regimecontrole,”zei Alina Polyakova, een collega op het programma voor buitenlands beleid van de Brookings Institution, in een e-mail. Het strategische doel van Poetin was Rusland tot de belangrijkste machtsmakelaar in het Midden-Oosten te maken.

Terwijl de Amerikanen in diezelfde periode verschillende rebellengroepen steunden, kwamen de Koerden tot de meest capabele strijdmachten in het conflict, maar bleven zij een bron van sterfelijke angst voor Turkije, dat een decennialange Koerdische opstand aan zijn eigen kant van de Syrische grens had uitgevochten. Turkije beschouwde de met de VS geallieerde Koerden als terroristen, ook al verzette het zich tegen het Assad-regime. Daarom steunde Turkije andere rebellengroepen, waaronder islamitische, die de Syrische president streden.

Een geweldsspiraal die nooit eindigt

En dan was er nog ISIS, dat in 2014 grote delen van Syrië en Irak bezette. De noodzaak om die groep tijdelijk te verslaan maakte van de andere conflicten een minder prioriteit voor veel van de betrokken actoren; de VS, haar bondgenoten, en haar tegenstanders hebben allemaal een groot deel van hun vuurkracht op de islamitische staat gekeerd. In november vorig jaar werd ISIS echter grotendeels verslagen in Syrië, Assad bleef aan de macht, zo niet volledig onder controle van het land, en de partijen bij het conflict begonnen te pleiten voor een nieuwe politieke oplossing in Syrië. Behalve geen van de omstandigheden die de burgeroorlog in de eerste plaats veroorzaakten, of de rivaliteit die hielp het voortbestaan ervan te bestendigen, was verdwenen.

Nu Syrië een gevaarlijke en veel volatielere fase ingaat, zal het worden gekarakteriseerd door belangrijke belanghebbenden die hun greep op de grond proberen te behouden en ervoor willen zorgen dat hun belangen worden beschermd “, vertelde Mona Yacoubian, de senior adviseur voor Syrië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika van het Vredesinstituut in de Verenigde Staten, mij.

Een volk dat vrede nodig heeft

Het feit dat veel van die belangen fundamenteel tegengesteld zijn, lijkt verdere conflicten te garanderen. Assad zal proberen zijn greep op het land te consolideren en uit te breiden. Turkije zal proberen een semi-autonome regio niet toe te staan aan zijn grens. De Koerden zullen vechten om het gebied dat ze hebben gewonnen te beschermen. Iran wil de vruchten plukken van zijn investeringen in Syrië en Assad. Israël is fel gekant tegen een permanente Iraanse en Hezbollah-militaire aanwezigheid aan zijn grens in het zuiden van Syrië. De VS wil ervoor zorgen dat ISIS niet opnieuw opduikt en heeft de voorkeur gegeven aan Assad om weg te stappen. Rusland wil Assad’s positie als machtsmakelaar in het Midden-Oosten behouden.

Het is geen complete chaos op welke manier dan ook, maar het is allemaal zeer gevaarlijk omdat je gewoon niet weet wat er gaat gebeuren,”zei Crocker. Op dit specifieke moment, niet de Turken, niet de Amerikanen, niet de Koerden, niet Iran, niet Hezbollah, niet Rusland, en niet het Syrische regime, wil niemand van hen een totale oorlog.