De invloed van seks in de geschiedenis

Seksualiteit heeft veel te maken met ons biologisch kader, zoals overeengekomen Joann Rodgers, directeur mediarelaties en docent bij Johns Hopkins Medische Instellingen. “Mensen en zelfs alle dieren zijn moeilijk bedraad om seks uit te zoeken en dit te blijven doen,” zei Rodgers in een recent interview. “Ik stel me voor dat dit het bewijs is dat mensen in ieder geval van seks houden en zelfs als ze zich er niet mee bezighouden als een biologische plicht“.

Het is echter bijna onmogelijk te vertellen of mensen 50 jaar geleden of 50.000 jaar geleden seks genoten youjizz, zei David Buss, professor psychologie aan de Universiteit van Texas en auteur van “The Evolution of Desire: Strategies of Human Mating” (Basisboeken, 2003).

Het effect van seks

Er is “geen reden om te denken dat we nu meer doen dan in het verleden, hoewel we er zeker eerlijker over zijn,” vertelde Buss LiveScience. Inderdaad, culturele beperkingen – eerder dan iets anatomisch – hebben het grootste effect gehad op onze seksuele geschiedenis, zegt Shorter.

“Om er zeker van te zijn, wat mensen eigenlijk ervaren is altijd een mengeling van biologische en sociale conditionering: Verlangen steekt uit het lichaam, de geest interpreteert wat de samenleving zal accepteren en wat niet, en de rest van de signalen worden bewerkt door cultuur,” schrijft hij in zijn boek,”Schreven in the Flesh: A History of Desire” (Universiteit van Toronto Press, 2005).

Dat wil niet zeggen dat culturele normen mensen ervan weerhouden het taboe te verkennen, maar alleen wat openlijk wordt toegegeven, aldus archeoloog Timothy Taylor van de Britse Universiteit Bradford. “Het idee dat er een seksuele lijn is die niet gekruist mag worden maar in de praktijk is, is veel ouder dan het verhaal van Eva’s verleiding door de slang,” schrijft hij in “The History of Sex: Four Million Years of Human Sexual Culture” (Bantam Books, 1996).

Moderne vooruitgang

Religie heeft vooral een krachtige invloed gehad op de houding van de geest ten opzichte van de vleselijke verlangens van het lichaam, daar zijn de meeste seksuele psychologen het mee eens. Mannen en vrouwen die leefden tijdens de Middeleeuwen werden zeker beïnvloed door de angst voor zonde, zei Shorter, hoewel hij merkt op dat er andere remmende factoren waren om te overwegen, ook.

“De lage prioriteit die aan seksueel genot wordt gegeven door mensen die in verre tijden leefden is onverklaarbaar, tenzij men rekening houdt met de belemmeringen die in die tijd bestonden,” schrijft Shorter. Hij wijst met name op de 1.000 jaar van ellende en ziekte die vaak gepaard gaat met een aantal zeer onsexy geuren en jeuk, die tot de Industriële Revolutie hebben geleid. “Na het midden van de negentiende eeuw beginnen deze hindernissen te worden weggenomen en begint de grote toename naar plezier“.

Veel historici en psychologen zien de late jaren 1800 als een soort waterscheidingsperiode voor seksualiteit in de westerse wereld. Nu de industriële revolutie steeds meer mensen bij elkaar duwt – letterlijk in dichte, cultureel gemengde buurten – werd de houding tegenover seks liberaler.

De liberalisatie van seksualiteit schopte in de jaren zestig met de komst van de geboortebeperkingspil in hoge versnelling, waardoor vrouwen op het plezier binnenkwamen en op basis van verlangen handelden zoals mannen altijd hadden, aldus Shorter.