Is er neutraliteit van webverkeer?

Een one-size-fits-all benadering van netneutraliteit zal niet werken in een wereld van 5G, zei Ericsson CEO Börje Ekholm tijdens een persconferentie van de MWC. “Niet al het verkeer is gelijk,” zei hij. “In de toekomst van 5G moeten bedrijfskritische apps zoals afstandschirurgie voorrang krijgen boven ander verkeer. Er zal een regelgevingskader moeten komen dat de dienstverlener in staat stelt diensten te creëren die gedifferentieerd zijn op basis van de ervaringen van de gebruikers”.

Hier is het probleem van Ekholm: hij is Zweeds. Hij denkt dus waarschijnlijk aan redelijke regeringen die opereren op basis van een soort maatschappelijke consensus, niet aan de volledig gebroken politiek die we in de VS hebben. In ons politieke debat over netneutraliteit zien we op dit moment dat de extremen van “ISP’s hun klanten in schuldslavernij mogen zetten”. en “ISP’s kunnen het verkeer helemaal niet sturen”. wanneer de realiteit op de grond al veel ingewikkelder is, vooral wanneer je mobiele netwerken opneemt, die helemaal niet neutraal zijn.

Technologische vooruitgang en het belang ervan

“We kunnen niet discrimineren op basis van inhoud of prestaties,” zei Ekholm,”maar ik denk dat er bedrijfskritische use cases zijn die anders moeten worden gedacht. Een operatie op afstand is er één. Kunt u toestaan dat dit verkeer geen voorrang krijgt? Dat zie ik niet. Daarom hebben we hier waarschijnlijk een ander soort regelgeving nodig. Terwijl Noord-Amerika helpt vroege 5G ontwikkeling wegens meer high-band beschikbaar spectrum te drijven, zei Ekholm, dat lood zou kunnen krimpen als Noord-Amerikaanse regelgevers niet meer mid-band spectrum voor 5G vrijgeven, zei hij.

Volgens deze analist kan een inconsistente overheidsaanpak en een gebrek aan vertrouwen tussen overheid, bedrijfsleven en bevolking de grootste hindernis zijn. Technologie is ongetwijfeld een van de hoekstenen van het machtsevenwicht tussen bedrijven en landen. Daarom is het in control zijn een stap voor op andere concurrenten, en daarom wordt er jaar in jaar uit zoveel nadruk en miljarden dollars geïnvesteerd in technologie.